▸ 17 Laberint Mineral

PEDRERES DE S’HOSTAL, ESPAI LABERÍNTIC

Anys d’extracció de pedra per construir les cases de Menorca han creat un univers laberíntic tallat dins la roca.

ELS LABERINTS DE S’HOSTAL

 

El projecte de Líthica, al voltant de la idea dedàlica; la pedrera, un recorregut laberíntic on perdre’ns i retrobar-nos entre parets i jardins.

Els Laberints de Lithica s’inauguren pel XX aniversari de Lithica. Els seus traçats parlen del camí arquetípic mitològic i simbòlic que tots fem per seguir l’experiència vital. A Lithica ens acompanya la pedra tallada, gravada, excavada, erosionada per endinsar-nos al cor de l’illa.

Laberint vegetal

Al cor dels jardins, és un laberint circular, univiari, habitat per plantes mediterrànies que desperten els seus aromes al nostre pas. Un camí que ens convida a la concentració i introspecció.

Laberint Mineral

Al peu del Tòtem, el gegant de pedra, en el fons de l´espai cúbic creat per l´extracció mecànica. El gran Laberint és multiviari i lúdic, i el seu disseny recorda l’esquema cretenc del mite de Teseu i el Minotaure.

S’ha creat amb tres mil pedres en rígida geometria apilada en sec. Amb el Laberint Lithica aconsegueix, metafòricament, retornar retornar les pedres que ens ha donat durant la seva història per construir les nostres cases, i una forma de de crear nous caminis per les pedreres, ara que ja no s’hi extreu pedra.

El LABERINT MINERAL

 

La gran escultura al peu del Tótem

Creat per celebrar el XX aniversari de Líthica, el Laberint Mineral manifesta l’altra essència laberíntica de les pedreres, juntament amb el Laberint Vegetal. En aquest cas és una proposta lúdica, monumental de pedra seca que recull la tradició més ancestral d’apilar pedra, la del trencador que extreu els blocs i el mite que ens anima trobar el fil del camí.

Aquesta intervenció land-art dins les pedreres, amb les pedreres, va ser dissenyada per Laetitia Lara (París, 1957), amb la col·laboració de Nuria Román (Madrid, 1966) i Basile Ribas (Suïssa, 1988). S’inspira en el Laberint del Minotaure, de planta quadrada, múltiples camins i un centre que convida al repte personal, o en grup.

La creació del gran Laberint Mineral

Durant cinc setmanes del mes de juliol i agost de 2014, homes i màquines construeixen junts el gran laberint de marès.

Rodones i Megarodones, els mòduls de pedra apilada formen la gran estructura. Pedres diferents, tècniques d’apilar distintes, posicions separades a la instal·lació, funcions simbòliques diferenciades.

Foto: Damià Coll

PARTICIPACIÓ COL·LECTIVA

 

La implicació social converteix la creació del Laberint Mineral en un gran acte col·lectiu amb l’apadrinament popular de les pedres amb què està construït. Cada pedra un número, un nom, una família i totes les pedres la família del Laberint.

ASPECTES GENERALS

 

  • 3.000 RODONES i 44 MEGARODONES
  • 24m x 24m de costat
  • 4-6 filades de d’alçària
  • multicursal, 7 camins concèntrics
  • centre quadrat
  • instal·lació contemporània pedra apilada en sec
  • gran dèdal mineral dins la pedrera

EL COR DEL COR

 

En una cambra reclosa, protegida per un mur de grans pedres, trobem el tresor més preuat de l’illa, l’aigua en un estany, origen de la vida.

Foto: Nadia Rabosio

Col·labora en el Circuit Divulgatiu Digital: