▸ 1 Líthica

La Fundació

Líthica és una fundació privada sense ànim de lucre nascuda de la urgència d’evitar la desaparició sota el runam d’uns espais tan suggestius i espectaculars, creats per la mà de l’home, com son les pedreres de marès de Menorca.

Des de 1994, Líthica desenvolupa la rehabilitació integral de les Pedreres de s’Hostal, convertides en espai lúdic i cultural, tot respectant-les com a pedreres, gran jardí i laberint; i divulgant i defensant el món de la cultura de la pedra de Menorca.

Les pedreres de s’Hostal han estat declarades Bé d’Interès Etnològic i formen part del catàleg de Patrimoni Històric de Menorca. Les persones interessades a donar suport a aquest projecte poden fer una donació o unir-se als Amics de la Fundació Lithica – Pedreres de s’Hostal.

Us convidam a gaudir de l’experiència d’entrar a un espai esculpit a la roca… amagat al cor del paisatge de Menorca.

Foto: Lluis-Bertran

Les Pedreres de s’Hostal

Les Pedreres de s’Hostal, com espais d’extracció, es troben documentades des de finals de segle XIX. D’est a oest de l’illa la pedra de marès s’utilitzà històricament com a material de construcció tant dels edificis més monumentals, com dels urbans o les cases del camp de Menorca. 

S’Hostal compta amb dues zones diferenciades d’extracció corresponents a dues èpoques de la seva història:

  • Extracció manual: amb escoda fins els anys 60. Pedreres de ormes irregulars i espais suggerents escultòrics. Actualment s’han convertit en els Jardins de Lithica, el Laberint dels Vergers.
  • Extracció mecànica: Dues grans pedreres regulars tallades per la radial. A partir dels anys 1960 s’utilitza la màquina per tallar el marès, fins els anys 70-80 en que el bloc de formigó es converteix en el material de construcció exclusivament.

En aquests moments esteu davant d’una de les vistes més monumentals de Lithica, els dos grans cubs d’extracció mecànica. Al peu del Tòtem la pedrera del Laberint Mineral; al fons dret la gran pedrera de la Bretxa, amb 27 metres de profunditat.

Col·labora en el Circuit Divulgatiu Digital: