Les accions de Líthica a les pedreres com són ‘Crear un laberint’ de pedra, de llum, de sauló, de plantes, de… o aixecar pedres per crear un nou espai; tallar escales a la roca; fins i tot rescatar antigues pedreres del runam, són intervencions en el paisatge que es relacionen amb ell de forma conceptual, i artística.
Alguns artistes han projectat el seu treball inspirats en les pedreres, on espai natural i expressió s’uneixen per crear un art amb la terra, un art amb les pedreres a les pedreres. Així, Líthica compta amb intervencions artístiques, vertaderes formes de land-art en el land art, com ara De memoria, de Josu Larrañaga; Canteras y azules, de Bárbara de Rueda; Coser la tierra, de Nuria Roman; Laberint mineral, de Laetitia Lara
Així com el trencador, amb la seva tècnica esculpeix el paisatge, i els artistes utilitzen l’espai per instal·lar la seva obra, Líthica treballa el paisatge que ha heretat. Les seves intervencions són el moviment de terres, buidant pedreres i obrint camins; o esculpint les parets per fer escales tallades… Seguint i respectant el llenguatge del trencador Líthica transforma un espai que esdevé una arquitectura viva.
L’artista plàstic Josu Larrañaga (Bilbao, 1948) intervé a les pedreres d’extracció mecànica l’any 2001 amb el projecte De Memòria.
Una gran graella pintada amb calç al fons de les pedreres acull els noms escrits dels trencadors i artesans de la pedra que figuren a l’Arxiu Històric Diocesà de l’illa. Els seus llinatges són els nostres, i en convidar-nos a participar a escriure cada un el seu nom, contribuïm a mantenir la memòria de la creació i construcció de la nostra ciutat, cultura, identitat a través de la relació amb la terra, de la mateixa manera que van fer els antics trencadors.
Bárbara de Rueda, fotògrafa madrilenya establerta a Santander, investiga el valor del cromatisme a través d’accions que fotografia per mostrar la interacció de color i matèria. El gest i el moviment modifiquen les formes del medi on incideix (espai, cel, pedra, aigua, neu…) creant paisatges nous que es converteixen en experiències abstractes.
L’artista Nuria Román (Madrid, 1966) concep des de Menorca el projecte artístic Latitud 40º de visió planetària, el qual pretén restaurar les fractures que l’home ha generat a través del temps. Diverses accions artístiques i instal·lacions flueixen pel paral·lel 40º, el qual és el fil conductor de la seva cohesió.
L’estiu de 2012 l’artista intervé a Líthica amb l’acció monumental Coser la Tierra, a l’escenari de la gran Pedrera de l’Amfiteatre, d’extracció mecànica. Un gran trenc vertical, intersecció entre una pedrera antiga manual i una altra de modern, serà cosit com a exemple d’unió i reparació de cultures, fractures socials i un gest per a l’enteniment i la solidaritat.
Dissenyat per Laetitia Lara (París, 1957), amb la col·laboració de Nuria Román (Madrid, 1966) i Basile Ribas (Suïssa, 1988), s’inspira en el Laberint del Minotaure, de planta quadrada, múltiples camins i un centre que convida al repte personal, o en grup. Una experiència lúdica on cada un es perd, es cerca i busca l’altre, reflex del nostra caminar vital.
La seva concepció artística converteix el Laberint en una intervenció land-art a les pedreres, amb les pedreres. És un gran acte col·lectiu fruit de l’apadrinament popular de les pedres amb que està construït seguint la tècnica de la pedra en sec. El Laberint, mimètic amb el paisatge, reverteix el procés del trencador retornant a la pedrera (a la terra) les pedres que ens ha donat durant la seva història d’extracció, ara per oferir-li un nou camí.