
25 abr. Lithica presenta a França la cultura de la pedra de Menorca
“PIERRE SÈCHE, PIERRE TAILLÉE . Minorque . Uzège”
7-28 AVRIL 2019 . Uzès (Provence ) . FRANCE
Les II Jornades de Pedra Seca celebrades a la ciutat francesa d’Uzès (Provença), a principis d’abril, van tenir com a protagonistes la pedra de Menorca a través de diverses manifestacions i activitats.
Les Jornades, organitzades per les associacions L’Uzège , La Zébrine i l’Ajuntament d’Uzès, defensors del patrimoni i de la pedra seca, van presentar un programa amb una Taula Rodona titulada ‘Mirades creuades. Menorca-Uzège’.
A l’acte la presidenta de Lithica, Laetitia Lara, va presentar les pedreres, el projecte de recuperació i la tasca de difusió i defensa de la cultura de la pedra a través de programes divulgatius i didàctics.
L’altra intervenció menorquina va ser a càrrec de la paredadora artesana Federica Mahieu, co-creadora de l’Espai de Pedra seca a Lithica, que presentà el paisatge de pedra seca de Menorca, característiques, elements i essència cultural, a través de les fotografies de Laurence Toussaint.
“PIERRE SÈCHE, PIERRE TAILLÉE . Minorque . Uzège”
7-28 AVRIL 2019 . Uzès (Provence ) . FRANCE
Las II Jornadas de Piedra en Seco celebradas en la ciudad francesa de Uzès (Provenza), a principios de abril, tuvieron como protagonistas la piedra de Menorca a través de diversos actos y actividades.
Estas Jornadas, organizadas por las asociaciones L’Uzège, La Zébrine y el Ayuntamiento de Uzès, defensores del patrimonio y la piedra en seco, diseñaron un programa compuesto por una Mesa Redonda titulada ‘Miradas cruzadas. Menorca- Uzège’. En este acto la presidenta de Lithica, Laetitia Lara, presentó las canteras, el proyecto de su recuperación y el apartado de difusión y defensa de la cultura de la piedra a través de programas didácticos y divulgativos.
También procedente de Menorca intervino Federica Mahieu, murallista (paredadora) artesana, co-creadora del Espacio de Piedra Seca de Lihtica, quien presentó el paisaje de piedra seca de Menorca, sus características, elementos y esencia cultural a través de las fotografías de L. Toussaint.
Exposició de fotografies del llibre Menorca, paisatge de paret seca
El llibre Menorca, paisatge de paret seca (Ed. Triangle, 2018) amb fotografies de Laurence Toussaint i textos de Federica Mahieu, es va presentar a Uzès a través d’una exposició fotogràfica a la capella de la Biblioteca Municipal i a la oficina de Patrimoni de la ciutat, obertes al públic fins a finals d’abril.
La publicació, en la qual Lithica hi ha participat de forma activa en la seva gestació, s’havia presentat a Menorca en el marc del Congrés Internacional de Pedra Seca celebrat a Ciutadella a finals d’octubre de 2018. Ara és un missatger del nostre paisatge i els seus textos seleccionats una reflexió cultural de la nostra terra i de la tradició compartida de la piedra.
Exposición de fotografías del libro Menorca, paisaje de piedra seca
El libro Menorca, paisaje de piedra seca (Ed. Triangle, 2018) con fotografías de Laurence Toussaint y textos de Federica Mahieu se presentó en Uzès a través de una exposición fotográfica en la antigua capilla de la Biblioteca Municipal y en la Oficina de Patrimonio de la ciudad, abiertas al público hasta finales de abril.
La publicación, que contó con la activa colaboración de Lithica en su producción, se presentó en Menorca en el marco del Congreso Internacional de Piedra en Seco celebrado en Ciutadella a finales de octubre de 2018. Ahora se ha convertido en un mensajero de nuestro paisaje y sus tectos seleccionados una reflexión cultural de nuestra tierra y de la tradición compartida de la piedra.
Instal·lació ‘Espai de Pedra’. N. Román i L. Lara
La vessant artística de les Jornades, i de la pedra, es posà de manifest amb la instal·lació ‘Espai de Pedra’ (fins a finals d’abril) creada especialment per la Torre del Jardí Medieval d’Uzès, per les artistes i escultores Nuria Román i Laetitia Lara.
El muntatge és un diàleg entre la pedra apilada i suspesa de Román, i la pedra tallada-erigida de Lara. Un joc de conceptes i tradicions que parlen de la relació entre l’individu, la terra i el temps; el ple i el buit; i l’essència creativa. Una paret seca, feta amb pedra i tècnica local, mostra l’ordre humanitzat que esdevé explosió creativa y obeeix a un ordre en connexió el tòtem. Aquest, sorgit de l’entranya de la terra, és presència absoluta, l’ànima de la pedra.
(La instal·lació comptà amb la col·laboració de la paredadora francesa Sara Nèple.)
Instalación ‘Espacio de Piedra’. N. Román y L. Lara
La mirada artística de las Jornadas, y de la piedra, se halla en la instalación ‘Espacio de Pedra’ (hasta finales de abril) creada especialmente para la Torre del Jardín Medieval de Uzès por las artistas y escultoras Nuria Román y Laetitia Lara.
El montaje es un diálogo entre la piedra apilada y suspendida de Román, y la piedra tallada-erigida de Lara. Un juego de conceptos y tradiciones que nos hablan de la relación entre el individuo, la tierra y el tiempo; lo lleno y lo vacío; y la esencia creativa. Una pared seca, realizada con piedra y la técnica local, muestra el orden humanizado que se convierte en una explosión creativa obedeciendo a un nuevo orden en conexión con el tótem. Éste, surgido de las entrañas de la tierra, es presencia absoluta, el alma de la piedra.
(La instalación contó con la colaboración de la muraillère francesa Sara Nèple)