Pedreres de s’Hostal

Foto: Toni Vidal

Les Pedreres de s’Hostal estan situades al km 1 del Camí Vell, prop del nucli urbà de Ciutadella de Menorca. Són unes pedreres de pedra calcària, pedra de marès, material que històricament es destinà a la construcció d’edificis. El recinte de pedreres de 7 ha mostra una zona antiga d’extracció manual (s. XIX-XX), i una zona moderna (1960-1994) d’extracció mecànica. L’explotació minera va acabar a la primavera de 1994.

 

A partir de 1983 la llei obliga als pedrers a realitzar un Pla de restauració de les pedreres sense activitat, omplint-les parcialment i reforestant-les. Amb aquest pretext els monumentals paisatges de pedra excavats desapareixen davall tones de residus de tota procedència, sovint contaminant el subsòl i condemnant la pedrera a l’ofec i l’oblit. L’associació Líthica rep s’Hostal en aquest moment crític del procés d’omplir-se, i organitza la seva neteja i renaixement.

 

Les Pedreres de s’Hostal, en 2017, han estat declarades Bé d’Interès Etnològic, formant part del catàleg del Patrimoni Històric de Menorca, i el projecte de Líthica ha rebut el reconeixement d’Hispania Nostra com a referent en la rehabilitació patrimonial i intervenció en el paisatge.

 

Accés al recinte per la Ronda Sud, a l’alçada de la gran escultura rectangular titulada ‘Porta del Mar’.

 

GPS: 40° 0′ 12.119″N – 3° 52′ 13.501″E

Foto: Lluís Bertran

Foto: Jaume Serrat

Foto: Lluís Bertran

Foto: Jaime García Pons

Foto: Lluís Bertran

Foto: Lara

Foto: Lluís Bertran